Muursjablonen kopen bij KunstSjablonenOver onsContactenLeveringZoekopdracht Log in
Muursjablonen kopen bij KunstSjablonenOver onsContactenLeveringZoekopdracht Log in

Horizons - het soort van randen stencils

Horizons is een speciaal soort sjablonen, waarmee je een ononderbroken lijn kunt tekenen. Deze lijn verdeelt de muur in het bovenste en onderste deel. Dit is geen vloeiende lijn, maar contouren van huizen, planten, dieren, oriëntatiepunten, abstracte figuren en andere monochrome tekeningen.

Eigenlijk, is Horizon geen stencil. Het is een combinatie van stencils en maskers. Als stencil een plastic rechthoek is met de openingen, is horizon de helft van een stencil. Maar het is gemakkelijk te gebruiken. Bij het tekenen van de horizon op de muur, gebruiken we de ondoorzichtigheid van de verf. Het moet u niet afschrikken dat de eerste verf die op de muur wordt aangebracht donker is en de tweede die erop wordt gelegd licht. Als de verf goed is en in twee of drie lagen kan worden aangebracht, kunt u zelfs totale witte verf op totale zwarte verf aanbrengen en het zal er prachtig uitzien.

In de meeste gevallen bevat de horizon set de onder- en bovenhelften. Dit maakt het schilderen gemakkelijker en vermindert het verbruik van de verf. Eerst moet je een horizonlijn op de muur markeren, en het is beter om die uit te lijnen op de bovenrand van het bovenste deel van het stencil. Het sjabloon kan aan de muur worden bevestigd met een zelfklevende spray of afplaktape. De linker- en rechterrand kan je beter afplakken met papiertape, om te vermijden dat er zwarte verf op de witte delen terechtkomt.

Als u de bovenrand van de horizontale lijn markeert, zal het gemakkelijker zijn om het sjabloon op de muur aan te brengen.

We brengen de donkere kleur aan op het onderste deel** van de muur, verplaatsen de sjabloon en tekenen de horizontale lijn verder zoals we willen. De rechter- en linkerrand van de sjabloon hebben dezelfde, herhaalde delen van het motief om je te helpen de herhalingen perfect samen te voegen. Als alternatief kan het ook een driehoek markeren voor de uitlijning. Herhaal deze stap langs de hele muur***.

Die äußeren Ränder der Schablone haben die gleiche Form, das heißt sie passen sozusagen einander an.

** Als u geen details zoals ramen wilt schilderen, moet de volgorde worden omgekeerd - eerst moet u de bovenste helft van de muur schilderen met een lichte kleur zonder sjabloon en onder de horizonlijn. En dan breng je het bovenste deel van het sjabloon aan en schilder je de donkere kleur, en dat zal de laatste stap zijn.

*** Zoals u hieronder zult zien, kan deze fase helemaal worden overgeslagen, dus het bovenste deel van de horizon set wordt meestal gebruikt als de donkere kleur verf wat specifiek of getextureerd is - zoals goud of zijde verf, en u grote overlappende gebieden wenst te vermijden.


Als we klaar zijn met de donkere kleur in de onderste helft van de muur, gaan we verder met de lichtere kleur. Maar vergeet niet dat de verf eerst moet drogen! In de tweede stap nemen we de onderste helft van het sjabloon en plaatsen het in lijn met de vooraf getekende contour. We nemen een verfroller of een borstel en tekenen de ramen, deuren en andere details. Dit is de tweede en laatste stap. De uitlijning van de herhalingen van de horizon wordt gedaan door de buitenranden van het sjabloon op dezelfde vorm te plaatsen die op de muur is geschilderd. Dit is de laatste stap. We kunnen het resultaat zien.

Tweede stap van horizon schilderen

In sommige gevallen bestaat een horizon uit meerdere maskers, die wat bewerkelijker zijn om mee te werken, maar niet al te moeilijk. Het proces verloopt volgens de hierboven beschreven regels. Maar soms is een horizon een eenvoudige stencil en is het proces eenvoudiger. Het moet worden gebruikt zoals alle andere sjablonen en de onderste helft van de muur kan later naar wens worden ingekleurd.

Het resultaat

En zo ziet het er in de praktijk uit.

Het verhaal over het oude landhuis. Het moet gerenoveerd worden, maar de kosten mogen niet te hoog zijn. Het behang zou niet passen in zo'n huis, dus besloten we de muren in de gang te versieren met sjablonen.

Wij hebben de volgende instrumenten en materialen gebruikt:

  • Een stencil uit de set STEDELIJKE SKYLINES
  • Spuitlijm
  • Afplakband
  • Verfroller en kwasten
  • Waterpas (nuttig, maar niet noodzakelijk)
  • Potlood
  • Acrylverf op waterbasis - donkere en lichte kleuren

Stap 1

Eerst moeten oude behangresten en verf worden verwijderd, kabels, stopcontacten en schakelaars worden weggegooid. Eigenlijk zou de muur eerst gegrond moeten worden, dat wil zeggen, er zou een lichtere kleur op moeten worden aangebracht, maar wij hebben besloten dat niet te doen, omdat het een oud landhuis moet worden en geen kasteel.


Stap 2

We leggen een sjabloonhorizon op de muur en markeren de bovenste rand van het ontwerp met een centimeter of twee boven het bovenste gebouw. We zullen alleen het onderste deel van de horizon-sjabloon set gebruiken, daarom is deze stap anders dan de theoretische instructies hierboven.


Stap 3

Met de waterpas trekken we de scheidingslijn op de hoogte van de daken. Als er geen waterpas is, kan een liniaal worden gebruikt, maar dan moeten verschillende hulppunten worden getekend. Meet vanaf de vloer of het plafond en trek een lijn door deze hulppunten.


Stap 4

Vanuit deze lijn die ze doorgetrokken hebben, bedekken we de onderste helft van de muur met de donkere kleur, en de bovenste met de lichtere kleur. Eigenlijk heeft de horizons stencil set de bovenste helft die we konden gebruiken (lees theoretisch deel hierboven), maar we besloten spontaan om deze renovatie te doen, dus we gebruikten wat beschikbaar was op het moment.


Stap 5

We wachtten 15 minuten tot de verf droog was en markeerden met een waterpas waar de onderrand van het onderste deel van het sjabloon moet komen. We deden dit door een stukje afplaktape te plakken.


Stap 6

Daarna sprenkelde ik een beetje spuitlijm op de achterkant van het sjabloon en bevestigde de horizon op de muur. De onderste rand van het sjabloon is uitgelijnd met de stukjes afplaktape.


Stap 7

We nemen een verfroller en bedekken het sjabloon met de lichtere kleur. Er moet op gelet worden dat de roller bijna droog is, anders druipt de verf er doorheen. Voor de randen moet erop worden gelet dat de lichtere kleur niet afveegt op het gebied waar de donkere kleur moet blijven na het schilderen.


Stap 8

We verplaatsen het sjabloon voor het vervolg van de tekening en bedekken de randen van de reeds getekende huizen met de afplaktape, zodat we ze niet uitverven met de lichtere kleur.


Stap 9

We deppen de lichtere kleur voor de tweede herhaling van de horizon met zorg dat er niet te veel verf op de roller zit. Eerst rollen we op de lichte achtergrond boven om verfresten te verwijderen, en dan rollen we op de huisjes als de roller minder verf heeft.


Stap 10

Als u fouten vindt nadat u het sjabloon van de muur hebt gehaald, kunt u ze corrigeren met de borstels of een stuk vaatspons.


Het resultaat

Na een uurtje werk hebben we 5 vierkante meter mooi kunnen versieren. Daarna zijn we verder gegaan met het tekenen op de andere muren, ramen, boven de deur. We versieren zelfs met hetzelfde sjabloon onze oude poorten en dat alles met gemak, plezier en voor een kleine prijs.

► naar de catalogus van stencils ◄


© 2006-2024 Ontwerp: Natali M.
Codering: Aleks K.; Inhoud: Konsta A.